Krone og Bro – vårt studio

Alle tenner er ulike. En krone skal smelte inn på ett naturlig sett og fungere sammen med eksisterende tenner. Her kommer form, farge og funksjon inn. Hos Unident LAB innehar vi den tanntekniske kompetansen og kunnskapen om den seneste teknologien - en uslåelig kombinasjon for et godt sluttresultat i samarbeid med tannlegen.

TEXT: Kerstin Orsén Foto: bildN.se

Det har aldri vært enklere å ta ett avtrykk. Hver pasient får muligheten til å bli guidet gjennom hele prosessen. Tannlegens preferanser spares digitalt og følger deretter med arbeidet gjennom hele utviklingsprosessen og finnes tilgjengelig ved neste bestilling. Unident LAB tar imot filer fra alle skannere på markedet.

Mange fordeler
Andelen digitale avtrykk i Norge vokser stadig. Idag er ca. 15 prosent av alle dentale avtrykk digitale og hver dag oppdager stadig flere tannleger alle fordelene.

 • Kvaliteten øker med ett mer stabilt resultat iht passform.
 • Fargetakningen forenkles samt muligheten for digital fargetakning.
 • Pasienten slipper avtrykkskjeene og det ubehag som det kan medføre.
 • Kommunikasjonen med laboriatoriet forbedres.
 • Avtrykket leveres raskt, kryptert og sikkert online til laboratoriet.

På avdelingen for krone og bro finnes erfarne, kompetente tannteknikere med røtter både i den siste digitale teknikken og i det tradisjonelle håndtverket. Idag er de like sikre i CAD/CAM-teknikken som de er med vokskniven.

Slik fremstilles en ny digital krone

 1. unident-lab_controlNår tannen er ferdigpreparert tas avtrykket digitalt. Vi har mulighet til å guide tannlegen gjennom den digitale prosessen de første gangene for å sikkerstille kvalitet og trygghet rundt skanningen. Det digitale avtrykket sendes til laboriatoriet.

 2. Sekunder senere finnes avtrykket og arbeidsordren på laboriatoriet og arbeidet starter med å kontrollere kvaliteten på skanningen og at det finnes rom for materialet som kronen skal produseres i. Det er allikevel sjeldent ett problem med digitale avtrykk som lenge rutiner og forberedelser rundt skanningen følges på ett korrekt sett.

 3. Den nye kronen designes så i et CAD-program. Det tar ca. 20 minutter å ”Cadde” ett ledd som f.eks. en krone også for en erfaren tanntekniker. Her tas også all info fra ordreseddelen med. Slik som farge og materialvalg. Samtidig foretas en kvalitetskontroll av fargetakingen slik at den overenstemmer med de digitale bildene.

 4. unident-lab_fresingNeste ledd i prosessen er å utvikle selve fundamentet. CAD-filen går via ett CAM-program til respektive framstillingsmetode, enten fres eller printing.
  – Om kronen skal freses orienteres først filen i ett CAM-program for så å sendes til en CNC-fres hvor fresestrategier kalkuleres fram tilpasset de materialet kronen skal freses ut i.
  – Tilsvarende for printing er at i et CAM-program plassere støttematerialet som holder arbeidet under tiden det vokser fram. Etter printing sluttherdes arbeidet i ett lyskammer.

 5. unident-lab_passformArbeidet gjennomgår nå en sluttfinishing hvor passform og kvalitet kontrolleres, samt farge og eventuelle karakteriseringer, tas frem.

 6. Etter godkjenning pakkes arbeidet og er klar til levering.

Med pasienten i fokus
En krone eller bro skal ikke bare fungere og passe inn i bittet. Den skal også se naturlig ut sammen med de andre tennene. Porselenteknikerne våre er dentale kunstnere som påser at den nye tannen både blir pen og usynlig. Målet er alltid at det ikke skal syns at det er en kunstig tann i bittet.

unident-lab_paintingFor å få til en harmonisk krone 
Våre erfarne tannteknikere kan gjenskape utseendet som den opprinnelige tannen hadde dersom tannlegen har tatt ett bilde før preparasjonen starter. En såkalt pre-preparasjon skann, eller angitte instruksjoner på ordreseddelen. En liten strek og/eller en skjønnhetsflekk kan gjøre tannen helt naturtro.

 ----------------------------------------------------

Unident LAB er et metallfritt dentallaboratorium som kun jobber med Zirkonia, glasskeramer og PMMA for temporære løsninger. Totalt arbeider ca. 35 personer på Unident LAB i Norden, hvorav de fleste i Västerås.

 ----------------------------------------------------

Les mer om Unident LAB >

 

Del:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. For å kunne utnytte alle funksjoner på vårt nettsted må du oppgradere nettleseren. Klikk på lenken nedenfor for anvisninger om hvordan du oppdaterer nettleseren.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the links below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Bruker du Windows XP som operativsystem?
Microsoft har sluttet med all support for operativsystemet Windows XP, og ingen flere sikkerhetsoppdateringer vil bli gitt ut. Bruker du i dag Windows XP, anbefaler vi deg å oppgradere operativsystemet til et nyere system.

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to a newer system.