Implantatprotetikk på det digitale laboratoriet

Prosessen med å lage implantatprotetikk er helt digital på Unident LAB. – Våre erfarne implantatteknikere er fantastisk dyktige til å styre hele jungelen av systemer som finnes, sier Peter Nordström, som også beskriver hva scanbody er.

TEXT: Kerstin Orsén Foto: bildN.se

Utviklingen har akselerert siden professor Brånemark på 1960-tallet oppdaget hva som ble starten på dagens implantatsystem. I dag er det ca 20 forskjellige implantatsystemer i det skandinaviske markedet.

peter-soderstrom_unident-LAB– Vi jobber med alle de mest brukte implantatsystemene. Vi har et helt bibliotek med komponenter og retningslinjer for de ulike systemene. Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere ulike implantatsystemer, sier Peter Nordström, Tannteknisk Lab leder ved Unident LAB i Västerås.

 

Arbeidsgang på laboratoriet

unident-lab_kontrollI utgangspunktet er det den samme arbeidsflyten når protetikk til implantater produseres som en krone eller bro. Nye kunder tilbys muligheten til å bli veiledet gjennom hele skannerprosessen.

Prosessen på Unident LAB er helt digital og tannteknikerne sitter på dataskjermer når de mottar bestillingen. Her kontrollerer de først at skanningen er riktig og hvilke komponenter som kreves. 
Hvordan lage en ny krone? Les her >>

– Digitale avtrykksproblemer er ekstremt sjeldne, de fleste implantatarbeidere har gjort det i svært lang tid. Av og til forblir scanbody i bittregistret slik at okklusjonen ikke legger seg opp, sier Peter Nordström (og forteller oss mer om scanbody nedenfor).

unident-lab_5axlad-fras-250pxPå laboratoriet er neste trinn å designe implantatarbeidet i cad-programmet. Her er scanbody et must da cad-programmet må identifisere den nøyaktige posisjonen og vinkelen på fiksturen for optimal design.

– Den store utfordringen ligger hos tannlegen i å følge flyten med skanneren. Scanbody er skrudd på fiksturen og kontrollert slik at den bunner ordentlig før skanning, sier Peter Nordström.

Det neste trinn i prosessen er å produsere selve fundamentet. Cad-filen går via et cam-program til den respektive produksjonsmetoden - enten fresing eller printing.

unident-LAB_modellerI implantatarbeid skrives modeller alltid ut for å sikre posisjonen til titanbasen i det ferdige arbeidet.
– Hvis arbeidet skal freses, blir filen først orientert i et cam-program og deretter sendt til en CNC-kutter der fresestrategier beregnes for det bestemte materialet arbeidet skal freses i.
– Tilsvarende for printing er å plassere støttemateriale i et Cam program som holder arbeidet som det dukker opp. Etter printing fullføres arbeidet i et lyskammer.

porselenstekiniker_unident-labPorselensteknikerne fullfører det fullstendig nanokeramiske implantatet i zirkonia og/eller porselen.

– Våre porselensteknikere i implantatavdelingen har nå også en dataskjerm foran seg der de lager karakteriseringer og innfarginger. Det er ingen mal, men den trente teknikeren skaper karakteriseringer som ser naturlige ut, og her kreves det noen kunstneriske ferdigheter.

unident-lab_kontroll-produktEn viktig del av Unident LAB er etterkontrollen der arbeidet er prøveskrudd, kontrollert og rengjort før det pakkes og leveres til kunden, normalt innen seks virkedager etter at det digitale avtrykket er godkjent til produksjon fra laboratoriet.

Drillguide

Laboratoriet lager også drillguider eller borrguider. Det er en kirurgisk guide slik at fiksturen ender opp så optimalt som mulig. Selve planleggingen gjøres av kirurgen og skriver deretter ut labguideskinnen.

– Med CBCT-røntgen sammen med implantatplanleggingsprogramvare kan det utvikles en borrguide som letter kirurgens arbeid i implantatplassering, sier Peter Nordström.

-------------------------------------------------------------------------------------------

scanbodies_unident-labSpørsmål og svar for å skanne

Peter Nordström, Tannteknisk Lab leder ved Unident LAB i Västerås svarer her på noen spørsmål som laboratoriet vanligvis får om scanbody.

Hva er scanbody?
Det er et avtrykksstopp for digitalt flyt som er skrudd på implantatet. De er designet slik at cad-programmet kan identifisere det og lese hvordan fiksturen er plassert både i høyde og rotasjonsbane.

Hvilken scanbody bør jeg bruke?
Svaret avhenger av hvilket implantatsystem du bruker, og om du vil ha originale eller kompatible komponenter i det ferdige arbeidet. Scanbody må matche implantatsystemet du bruker, samt cad-biblioteket som vi deretter designer med. Kontakt oss på Unident LAB og vi kan diskutere ulike muligheter. Vi jobber med alle systemer.
Kontaktoppgifter her >

Gjelder garantien selv om jeg bruker et kompatibelt produkt?
Det er alltid en femårsgaranti.

Hva kan gå galt hvis jeg bruker scanbody for første gang?
Det er viktig å sørge for at scanbody er helt skrudd inn i fiksturen før skanningen begynner. Deretter bør scanbody fjernes før bittregistrering (bitescan).

-------------------------------------------------------------------------------------------

Les mer om Unident LAB >>

 

Del:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. For å kunne utnytte alle funksjoner på vårt nettsted må du oppgradere nettleseren. Klikk på lenken nedenfor for anvisninger om hvordan du oppdaterer nettleseren.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the links below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Bruker du Windows XP som operativsystem?
Microsoft har sluttet med all support for operativsystemet Windows XP, og ingen flere sikkerhetsoppdateringer vil bli gitt ut. Bruker du i dag Windows XP, anbefaler vi deg å oppgradere operativsystemet til et nyere system.

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to a newer system.